13 stycznia 2012

Cukierasy z kokosów i koki

Nie jestem bynajmniej przesadnym koneserem słodyczy, ale doceniam smak naszych rodzimych krówek ciągutek. W swoich podróżach zetknęłam się też z innymi formami tych słodyczy, oczywiście ze składników występujących w danym miejscu masowo, czyli koksów i koki. Nie podam wam jednak przepisu na te frykasy, bo do uzyskania masy na ciągutki z kokosa trzeba specyficznego sprzętu, a  liście koki nie są u nas zbyt legalne.
Gdzie można ich spróbować?
Ciągutek z kokosa próbowałam w Wietnamie, bezpośrednio z „linii produkcyjnej” jeszcze gorące, wtedy właśnie są najlepsze. Robione są w różnych smakach np.: klasycznym (dodatkowo pakowane w jadalny papier ryżowy), imbirowym (dość ostre), czekoladowym (jak to czekolada), durianowym (fuj, to ten śmierdzący owoc, mniej więcej smakuje jak cebula na słodko), z dodatkiem jakiejś trawy (są wtedy zielone). W wersji bez dodatków są takie trochę mdłe, niespecjalnie jakoś przypadły mi do gustu.
Produkcja wygląda dość chałupniczo, nasz sanepid padłby na miejscu. Mnie najbardziej zafascynowało z jaką precyzją (jak ten sławny świstak milki) cukiereczki są zawijane w papierki. Popatrzcie sami:


Cukierki z koką są dostępne w Peru. Liście tej rośliny nie stanowią same w sobie narkotyku, ale mają działanie pobudzające i ze względu na położenie (duże wysokości)  są żute i spożywane w innej formie przez miejscowych oraz turystów w celu uniknięcia lub złagodzenia choroby wysokogórskiej. Suszone całe liście wykorzystywane są do robienia herbatek (coś jak zielona, z wyglądu jak liście laurowe) i stanowią dodatek do słodyczy. Cukierki występują np.: jako karmelki, toffi itd. Sam smak liści koki jest specyficzny i albo się go od razu polubi albo nie. Mi  ten smak zarówno jako herbata, jaki i słodycze podpasował. Samych liści jednak nie żułam i na całe szczęście nie dotknęło mnie jakoś specjalnie choróbsko na wysokościach, chociaż im wyżej to jest się bardziej zmęczonym i trochę przymulonym.
Tak wyglądają karmelki z koką (zielone opakowanie) i cukierki z kokosa w białych papierkach z dodatkowym  papierem ryżowym:

15 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy post, szkoda tylko że przez monitor nie da się smaku poznać:) Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej! To posmakowałaś egzotyki! Fajnie jest być w obcym kraju i i poznawczo spędzać czas, takie podróże, poszerzają horyzonty i otwartość na ludzi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za naszymi ciągutkami, ale takich z dodatkami to chętnie bym popróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z chęcia bym spróbowała takich cukierków. nawet sama ich produkcja jak dla mnie wygląda fascynująco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite te karmelki, produkcja faktycznie wygląda imponująco:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako amatorka słodkiego:) z zaciekawieniem przeczytałam o egzotycznych smakołykach.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. A z ciekawości: można te cukierki z koki przywieźć sobie do Polski?

    OdpowiedzUsuń
  8. Podróż życia? czy jest miejsce , które chciałabyś zobaczyć, a jest poza zasięgiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze kilka lat temu pewne kierunki wydawały mi się nieosiągalne, a jednak tam dotarłam. Dlatego uważam teraz, że można pojechać wszędzie, nie od razu, ale w swoim czasie :) Podróże to jedna z moich największych pasji.

      Usuń
  9. Wspaniały reportaż. Przypominają się programy Cejrowskiego, zapewne ze względu na podobny rejon. Bardzo lubię cykl "Boso przez Świat". Pan Cejrowski zwraca uwagę na codzienne życie zwykłych ludzi: co jedzą, jak się ubierają, jak spędzają wolny czas itd.

    Przy okazji chciałam Ci podziękować za zamiennik DMC Light Effects - Kreinik. Odkryłam go jakiś czas temu. Bardzo się przyda, między innymi przy projektach needlepointowych ze strony ANG. Tutaj polska strona miłośniczek needlepointa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczna wyprawa. Na pewno niesamowite doznania. Sama również lubię podróże i poznawanie nowych miejsc dlatego szczerze zazdroszczę.
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze, że mam czekoladę pod ręką, bo zachciało mi się czegoś słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe doświadczenia miałaś w podróży i jakie fajne i nietypowe miejsca udało Ci się odwiedzić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione słowo :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

recent posts